Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanma davası öncesinde her iki eşin imzasının bulunması gereken bir sözleşme türüdür.
Anlaşmalı boşanmalar boşanma davalarında oldukça önemlidir. Çünkü davayı anlaşmalı olarak açtığınızda tüm evrakları eksiksiz olarak teslim etmeniz gerekiyor. İnegöl avukat size bu noktada danışmanlık hizmeti sağlayacak ve evraklarınızın eksiksiz olmasını sağlayacaktır. Anlaşmalı boşanma davalarında boşanacak olan çiftlerin mutlaka velayet ve mal paylaşımı gibi konularda anlaşmaya varmış ve gerekli düzenlemeleri yapmış olması gerekiyor. Bahsetmiş olduğumuz bu anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmasının amacı da bundan kaynaklanmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Dava Şartları
Anlaşmalı boşanma davasında bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartların en başında gelen ise anlaşmalı boşanmalar öncesinde en az bir yıl evli kalınmasıdır. Yani basit bir şekilde anlatacak olursak hakimler bir yılını doldurmamış olan evli çiftlerin boşanma taleplerini kabul etmiyor. Bir davanın anlaşmalı olarak açılabilmesi için eşlerin her konuda mutlaka anlaşmış olmaları gerekiyor.
Ortak Velayet
Anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanmalar olsun velayet konusu çok önemlidir. Velayetin ortak olması Türk Medeni Kanununda belirtilmiştir. Türkiye 14 Mart 1985 tarihinde imzaladığı 11 Numaralı Protokol ile Değişik İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmeye Ek 7 Numaralı Protokol’ün, 25 Mart 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 6684 sayılı kanun ile kabul edilmesi üzerine Türk Hukuku’nda ortak velayet konusu düzenlenmiştir.
Verilmiş olan bu karara göre çocuğun tüm giderleri ve bakımı ekonomik gelirleri düzeylerinde her iki ebeveyne de eşit olarak dağıtılmıştır. Çocuk kimin yanında kalacaksa diğer eş çocuğun nafakasını vermek zorundadır. Boşanma davasında verilen haklardan birisi de yoksulluk nafakasıdır. Boşanma sonrasında eşlerden herhangi biri yoksul olacaksa bu kadın ya da erkek farketmeksizin nafaka hakkı kazanmasına imkan sağlamış olacaktır.
Nafaka verilmesindeki esas neden maddi olarak kazançlı çıkmak değil boşanmanın meydana getirebileceği mağduriyetin ortadan kalkmasını sağlamaktır.
İnegöl avukat büromuz boşanma sürecindeki eşlerin nafaka konusundaki taleplerine karşılık ortak çözüm sağlayabilme konusunda danışmanlık sağlayacaktır.
İlginizi Çekebilir: Bursa Avukat
Maddi Tazminat ve Manevi Tazminat Arasında Ne Fark Vardır?
Maddi tazminat ve manevi tazminat boşanmalarda konu olan bir durumdur. Eğer evli olan çiftlerden herhangi biri evli olduğu dönemde kişisel haklarına bir tecavüzün söz konusu olduğunda manevi olarak yıpranmış olacağı için tazminat hakkı ortaya çıkabilir. Durumun belirlenmesi sonrasında açılacak olan davada bu durumun belgelenmiş olması gerekecektir.
Boşananın getireceği en büyük sorunların başında ekonomik çıkarlar vardır. Boşanma davası sonrasında eşlerden birisi ekonomik olarak zarar görebilir. Mesela boşanan çift sağlık konusunda eski eşinin sigortasından yararlanıyorsa bu durumda hakkı ortadan kalkmış olacaktır.
Boşanma davaları stresli olsa da bunu kolaylaştırmak çiftlerin elinde olan bir durumdur. Anlaşmalı boşanmalar işin en kolay ve en hızlı yoludur. Ancak anlaşmalı boşanmada olsa çekişmeli boşanmada olsa eşlerin geçerli bir nedeni gerekçe olarak göstermeleri gerekecektir. Eğer hakim gösterilen gerekçeleri yeterli bulmazsa bu durumda boşanma talebini geri döndürebilir.
Boşanma davası ne kadar uzun sürerse bunun psikolojik sonuçları da olacaktır. Çekişmeli davalarda anlaşmak zor olduğundan dolayı dava süreci uzadıkça uzayabilir.
Boşanma davalarıyla ilgili bilgi almak istediğinizde https://atakancelik.av.tr/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.